Gæsten fra tajgaen piber ikke som de andre

Hent den originale artikel fra avisen her

VADEHAVETS FUGLE – Efter en meget hektisk søndag eftermiddag med sjældne fugle flere steder omkring Sønderho, hvor tre samtidige hvidbrynede løvsangere og også tre rødtoppede fuglekonger har fået pulsen godt over hvilepulsen, sker det fantastiske…
Pludselig hører jeg et typisk piberkald, der minder om skovpiberens særegne kald, men alligevel er noget anderledes og mindre raspende.
Skærpiberen har et meget skarpt og distinkt metallisk kald, bjergpiberen tilsvarende, og engpiberen noget helt andet mere spidst. Så nu er pulsen helt i top, og nu er der fokus på én ting – at få fuglen fotodokumenteret.
På Fanø Fuglestation hører vi tajgapiberen hvert år først i oktober, når den trækker forbi på Høneklitten. Men vi får sjældent fotograferet den, fordi den trækker hurtigt igennem uden at stoppe op. Nu står jeg med den i udkanten af en lille lund, og jeg kan høre den sidder stille.
Så alt arbejder i den rigtige retning, og det lykkedes i 20 fantastiske sekunder at få fotograferet fuglen siddende i et træ bare 15 meter fra mig.
Men lyset er dårligt, de tilbageværende blade på grenene flagrer og fanger konstant min autofokus på kameraet. Men det lykkedes at få to antagelige billeder i kassen ud af cirka 70 eksponeringer. Mission completed. Fuglen fløj efter de 20 sekunder og blev trods ihærdige anstrengelser ikke genfundet.
Tajgapiberen er en relativ sjælden og fåtallig efterårsgæst i Danmark, hvor især Vadehavsregionen udmærker sig ved mange fund. Arten kommer østfra og den er også karakteriseret ved, at den altid søger ’cover’ i træer ud mod enge.
Det er jo en åben-skovfugl fra Sibirien og Nordøst-Rusland.
Det tajgapiberen kendes på, og distinkt adskiller den fra alle de andre pibere – der er en gruppe med minimale artsforskellene – er den hvide plet bag øjet og den sorte prik lige under.
Det er artsdiagnostisk og kan gøre enhver ’birder’ glad i låget i flere dage.
Man får et kick af at se en sjælden fugl og især, når det endelig lykkes at dokumentere den, så man eliminerer enhver tvivl hos sig selv og andre.
Hvis du vil lære mere om fugle, så følg Fanø Fuglestation på facebook.com/groups/224889424358221

Tekst og foto: Søren Brinch

Relaterede artikler

Top