Forfatter og tilflytter: Fanø virker så lille men rummer så meget

Tilflytter og forfatter Christian Poulsen har netop fået udgivet sin tredje bog
med livet på Fanø som omdrejningspunkt. Denne gang er det skibsværftets historie, der bliver fortalt – levende og veldokumenteret

Hele artiklen i PDF-format

BOGUDGIVELSE – For Christian Poulsen, der har arbejdet adskillige år som arkitekt og med byplanlægning i København – samt i England og på Island – så Fanø ikke ud af noget videre.

Godt nok var Fanø ikke ukendt for ham, men umiddelbart indgik det ikke i hans planer at rykke hverken teltpæle eller -pløkker op fra Roskilde og huset klos op ad domkirken for at bosætte sig i Nordby.

Men svigermor på Fanø røg på plejehjem i en alder af 100 år, og huset på Hovedgaden skulle jo passes. Faktisk var der en hel del at gøre i det gamle hus fra 1700-årene. Så meget, at Christian Poulsen boede i det i tre måneder, mens han satte det i stand – og så skiftede han mening.

”Jeg lærte hurtigt en hel del mennesker at kende, og alting gik egentlig så let. Derfor blev vi enige om permanent at flytte herover,” fortæller han, og med ’vi’ mener han sig selv og hustruen, Inge.

At få fruens godkendelse var dog næppe den helt store udfordring. Det gamle, røde hus var hendes barndomshjem og Nordby rammen om hendes opvækst.

Sideløbende med istandsættelsen af huset var Christian Poulsen også stødt på historien om det tremastede sejlskib ’Anna’, der i 1897 var på vej over Atlanten. Styrmand ombord var Jørgen Beck fra Fanø.

Bøgerne tog fart

Beretningen ’fangede’ den murer- og arkitektuddannede ’kjøvenhavner’, og inden længe lå de første kapitler klar til bogen ’Vi har fået ærter – derfor er det mandag’. Det er – kort beskrevet – en dagbogsrejse i sejlskibsskipper Jørgen Becks liv og levned.

b6126_havnefront-kopi

Bogen udkom i 2010. I 2015 fulgte ’Ravsigne”, der også er en Fanø-fortælling, og for kort tid siden fulgte ’Værftet der forsvandt’. Her er det historien om Fanø Skibsværfts storhedstid og årene, der fulgte, der bliver levende og indgående skildret med solid, historisk dokumentation og massevis af fotografier fra en tid, de fleste for længst har glemt.

”Alle ved, at Fanø har stolte traditioner indenfor skibs- og søfart. Den side af øens historie er også rigt beskrevet – men sådan er det ikke, når det gælder værfter og skibsbygning. På det punkt er kilderne mangelfulde, og meget er gået i glemmebogen,” fortsætter Christian Poulsen, der altså nu har gjort sit til at fastholde et spændende stykke lokalhistorie.

Samtidig er det lykkedes ham at skrive en fortræffelig og medrivende bog om værftet, og om de personer, der – på godt og ondt – var en del af det. Selv beskriver han tiden som en 150 år lang ’guldalder’ for bygning af træskibe – men også en epoke, der nærmede sig sit endeligt med en fejlslagen stabelafløbning i 1920.

”At der i det hele taget har været træskibsbyggeri på Fanø, er lidt af et paradoks. Træer er her jo ingen af, så de blev hovedsageligt hentet fra skovene på fastlandet og fragtet hertil via Ribe”.

”Vanddybden er heller ikke noget at prale af, hvorfor de store skibe da også blev søsat ’sidelæns’ – og den julidag i 1920 gik det helt galt. Den eneste firemastede skonnert, der nogensinde er bygget på Fanø – ’Helga’ – på 360 registertons, skulle løbe af stablen. Byen var festklædt, forventningsfuld og spændt”.

”Hun gik på grund, og stod urokkeligt fast”.

b6151-havnefront-ved-skibsvaerftet-kopi

Ifølge Christian Poulsen blev det på flere måder begyndelsen til enden for Fanø Skibsværft og de store træskibskonstruktioner. Stål- og dampskibe stod klar til at tage over, hvor sejlskibene kom til kort. Tilbage var kun mindre skibsbyggerier. En epoke begyndte at rinde ud.

Alligevel kommer forfatteren langt omkring i sin bog, og ’tidsrejsen’ slutter først i 2010’erne med protesterne mod nedrivningen af ’Svenskeren’, de nye tider for havnen og færgefarten samt bestræbelserne på at redde de sidste rester af skibsværftet og minderne om en storhedstid i øens historie.

Bogen er udgivet i samarbejde med Nordby Sognearkiv og Fanø Lokalhistoriske Forening, ligesom der er ydet støtte til udgivelsen af en lang række sponsorer.

Som nævnt er det Christian Poulsens tredje bog, hvor livet på Fanø er omdrejningspunktet, men også Vejle by og borgere har nydt godt af hans historiske interesse og fortællelyst.

Her blev Christian Poulsen nemlig født, i 1938, og i 2003 udgav han sin første bog – ’Som jeg husker’ – der både er en erindringsbog og en slags familiekrønike. Flere bøger fulgte efter, så hans forfatterskab i dag rummer i alt syv titler.

”Men det bliver ikke den sidste. Heller ikke den sidste om Fanø,” lover han.

Et nyt emne er ved at tage form – og spændende bliver det, hvad Christian Poulsen så kaster sig over.

Relaterede artikler

Top