Fanø er i front med elbil-ladestandere

Byrådsflertal sagde nej til ladestanderareal på erhvervsbyggegrunde bag Spar. Noget tyder på, det heller ikke var nødvendigt. Fanø er i front

Hent originalartiklen fra avisen som PDF her

ELBILER – Intet sted i Danmark er der så mange ladestandere per indbygger som i Fanø Kommune. Vi har 6,5 per 1000 indbyggere. Det viser nye tal fra Transportministeriet. Så det var næppe uklogt af byrådsflertallet at sige nej til at sælge en ret stor erhvervsgrund bag Spar til et ladestanderfirma den 15. maj.

Fanø er i front med ladepunkter foran Frederiksberg. Grafik: Transportministeriet / Tina Foldager.

Fanø er i front med ladepunkter foran Frederiksberg. Grafik: Transportministeriet / Tina Foldager.

Der er nemlig for alvor fart på antallet af offentligt tilgængelige ladestandere på tværs af landet. Alene i første kvartal af 2023 er der blevet etableret 1.910 nye ladepunkter i Danmark, hvilket svarer til en stigning på 21 procent i forhold til sidste kvartal af 2022.
”Ladestandere er den bedste medicin mod rækkeviddeangst, og med udviklingen i antallet af offentligt tilgængelige ladepunkter kan elbilisterne roligt tage på langfart. Der er gode flotte tal både i de store bykommuner, men også i landkommunerne, hvilket er med til at binde Danmark bedre sammen. Langt de fleste lader derhjemme, og målet er, at man som elbilejer også kan lade på farten uden at køre en omvej eller vente på opladning. Med den her udvikling er vi tæt på, at det er en realitet,” siger transportminister Thomas Danielsen, der for nylig besøgte borgmester Frank Jensen for blandt andet at tale om færger og landevejsprincippet med mere.

16 procent flere ladepunkter
De nye tal viser, at hvor der i september 2022 var knap 14 elbiler per ladepunkt, var der i marts 2023 godt 11. Dermed er danskernes tilgængelighed til offentlige ladepunkter stedet med cirka 16 procent.
”Kommunerne har meget forskellige behov, og derfor er det også godt at se, at de kaster sig over opgaven. På Frederiksberg handler det om at få offentlige ladepunkter, så dem, der bor i lejlighed har et sted at lade. Fanø skal sørge for, at turisterne ikke løber tør. Og fra statens side skal vi sørge for, at der er lynladere langs hovedvejene,” siger transportminister Thomas Danielsen.
På Fanø har SuperBrugsen netop indviet to nye OK-ladestandere med 35 kW. Om kort tid vil køb ved dem også udløse støtte til Fanø Forenede Sportsklubber, oplyser OK i Viby J til Fanø Posten. Og ved Spar er der sat gang i to. På havnens parkeringspladser er en del, de er dog mestendels ikke i brug. Det kan jo ændre sig.
Mange sommerhusejere investerer også i ladestandere. Det er da også livsfarligt at bruge en ’mormorlader’ i et stråtækt hus, for eksempel. De gamle ledninger kan blive rødglødende, advarer FDM.
-fina

 

Top