Underjordisk bunker-museum på vej i Nordby

KRIGSTID – Alt tyder på, at foreningen ’Fanø i Atlantvolden’ allerede til påske kan slå de tunge ståldøre op til et nyt krigstidsmuseum i Nordby. Det vil blive indrettet i Kommandocentralen under brandstationen på Stadionvej – altså i lige præcis den bunkerlignende kælder, hvorfra en række myndighedspersoner skulle ’regere’ Fanø i tilfælde af stormflod og andre katastrofer.

”Beredskabet har ikke længere brug for lokalerne, og de passer jo perfekt til vores koncept og til alt det, vi gerne vil formidle om Fanø under Anden Verdenskrig,” fortæller Henning Brinch, der er formand for ’Fanø i Atlantvolden’.

Han og foreningens knap hundrede medlemmer må dog væbne sig med lidt tålmodighed, inden de kan begyndte at indrette sig i de underjordiske lokaler. Først skal de ryddes, ligesom flere tekniske og praktiske forhold skal bringes i orden.

”Derfor har vi heller ikke fået nøglen endnu, men vi glæder os rigtig meget – ikke mindst til at få en placering i Nordby, tæt på borgerne, tæt på færgen og ikke mindst tæt på skolen, hvor en stor del af vores målgruppe – Fanøs unge mennesker – jo befinder sig,” fortsætter Henning Brinch.

Han lægger stor vægt på, at historien om Fanø og krigen bliver formidlet videre til de nye generationer. Formanden fortæller også, at foreningen vil udstille våben, uniformer, plancher og andre effekter fra krigstidens Fanø. Her rykkede den tyske besættelsesmagt ind i stort tal og fik opført adskillige bunkers og andre militære anlæg overalt på Fanø – først og fremmest for at gardere sig mod at engelske tropper kunne gå i land via havnen i Esbjerg.

Foreningens ’nye’ bunker er dog ikke fra krigens tid. Den er bygget som sikringsrum i begyndelsen af 1980’erne og er derfor også udstyret med egen strømforsyning, friskluftsanlæg og meget mere.

”Altså et perfekt sted for os,” fastslår Henning Brinch, der også forventer, at foreningens guidede ’bunkerture’, hvor turister og andre interesserede bliver vist rundt i nogle af tyskernes efterladte anlæg for fremtiden, vil udgå fra det nye museum.

”Det vil være et naturligt mødested,” mener formanden.

Foreningen har tidligere haft en mindre udstilling hos ’Victorias Palace’ ved Fanø Bad, men måtte pakke alting sammen, da lokalerne blev ramt af vandskade.

”Heldigvis led vores effekter ikke overlast, og vi ser frem til igen at kunne vise dem frem,” slutter Henning Brinch.

Det nye museum i Nordby får en særskilt indgang for handicappede, mens der bliver parkering ved skolen og ved Fanø Hallen.

Top