Fornøjelsen er også på gæsternes side

Fanø er et af de få steder i Danmark, der også tager sig godt ud i gråvejr. Som regel er det altid en fornøjelse at gå i land fra færgen som gæst på øen, men fornøjelsen har været noget større i de seneste uger. Ikke et eneste ansigt, i noget nær naturlig størrelse, har sendt deres skæve smil ned til én fra lygtepæle og standere – helt anderledes befriende end på det jyske fastland, hvor man hver dag bliver budt godmorgen af pletfri og lalleglade portrætter på stribe.

De lokale kandidaters stiltiende aftale om ikke at hænge sig selv til skue er prisværdig – og måske også lidt modig. De afskærer sig selv fra at lokke med ydre kvaliteter som sympatiske, kække smil eller alvorstunge, løftede øjenbryn. Men det er heller ikke dét, de skal måles og vejes på.

De skal vælges på deres holdninger, deres evne til at lytte og forstå, til at sætte sig ind i sagerne – uden forudfattede meninger – til at samarbejde reelt og ordentligt samt ikke mindst til at indgå de kompromisser, der kan være nødvendige, når det handler om fælles værdier og fremgang.

Det klæder ingen at stå stejlt på sit. Resultatet bliver ofte, at man kommer til at stå alene.

Udfordringer er der nok af – bosætning, turisme, ældreomsorg, økonomi og meget, meget mere. 40 kandidater, 14 kvinder og 26 mænd – 10 lister og 10 partier – bejler til de 11 pladser i byrådet. Det er et stort og imponerende lokalpolitisk engagement, der bliver lagt for dagen og for sagen. Af gode grunde er der ikke plads til dem alle. Derfor bør den enkelte vælger træffe sit valg med omhu og omtanke. Ingen bør lade sig lokke af tomme løfter om guld og grønne skove – eller trusler om det modsatte.

Fanø er kendt for sin høje valgdeltagelse, men her – som alle andre steder i landet – er der unge, der netop har modtaget deres livs første valgkort. Det er vigtigt at de også ’stemmer i’ og finder den kandidat, der vil dem det bedste. Det er nemlig de unge, der inden længe vil rejse ud som ambassadører for Fanø for at få en uddannelse – og det er dem, der forhåbentlig vender hjem igen med kompetencer og kvaliteter, der kan sikre en positiv vækst og fremgang.

Vi ønsker alle – kandidater som vælgere – et rigtig godt valg, hele øen rundt!

Top