Tid skal der til – syv spisesteder og et bryggeri

Fra udgivelsesreceptionen på Fanø Bryghus fredag den 16. november. Fra venstre er det fotograf Morten Fog, journalist og forfatter Julie Svarrer samt grafiker Lars Thomsen.

I bogen Tid skal der til bliver vi kærligt guidet rundt til syv spisesteder og et bryggeri langs Vadehavskysten

Hent den originale artikel fra avisen som PDF her

BOGUDGIVELSE – Med tid som nøglefortælling vises der i den nyudkomne bog Tid skal der til, hvad der sker, når man kombinerer mennesker med passion for god mad og drikke med Vadehavets natur og kulturhistorie.
Bogen er udkommet i et oplag på 4.000 eksemplarer, hvoraf langt størstedelen er solgt på forhånd. De resterende bøger kan købes hos Nordby Boghandel på Fanø og hos Hr. Skov i Esbjerg til 399 kroner.

Café Danmark – Hvis væggene kunne tale, ville de fortælle Esbjergs historie. Caféen fra 1904 er Esbjergs ældste restauration. Her har mennesker fra alle samfundslag været stamgæster. Historien lever i de historiske rammer og det traditionelle spisekort med retter tilberedt fra bunden.

Fanø Bryghus – Hvor der engang stod elturbiner, står der nu store ståltanke med øl til gæring. Vi guides kyndigt gennem de forskellige øltyper inden for lager og ale. Fantastisk øl brygges med vand, malt, humle og gær tilsat den vigtige ingrediens: tid!

Fanø Krogaard – Med en 300-årig historie har kroen fået et nyt kapitel. Tidevandet er en del af kroens rytme, og gæsterne har udsigt til UNESCO-verdensarven med sæler på Næs Søjord og om aftenen Esbjergs lysende skyline. Mad, lokale råvarer, historie og natur flettes fint sammen.

Mundheld – I det ikoniske Hotel Britannia i Esbjerg ligger restaurant Mundheld, hvor storbyviben er tydelig. Her er Palle på en mission: at give gæsterne god og overkommelig mad og drikke. Også selvom menuen inkluderer foie gras og en chocolatier, der laver petit fours. Man behøver ikke forlade 6700 for at få en storbyoplevelse, men gæstfriheden er i højsædet.

Plates – I en stjernearkitekts højhusbyggeri tages vi 66 meter op på 17. etage. Med Fanø i horisonten er der udsigt til byens tage og havnens tunge industri. Mod nord kan man se helt til gamle Hjerting, og mod nordøst de store korridorer af skov. Her finder man både ro og perspektiv, og på menukortet er der delemad, så man kan smage lidt af det hele – ligesom med udsigten.

Restaurant Kammerslusen – Ved Vadehavet, hvor Ribe Å møder havet, ligger Kammerslusen. Her oplever vi Tinne og Niels’ kærlighedshistorie. Familiens bånd har ført dem fra Ribe By til Kammerslusen, og deres forståelse af området har givet dem succes.

Sønderho Kro – Under de lave lofter åbner de små stuer sig i smukke farver, mens Julie Exners maleri af brudepiger i Fanødragt pryder bagvæggen. Her fornemmes historiens vingesus og stedets særlige nærvær. Her bevæger tjeneren sig i sik og sejs igennem de lave døråbninger, når køkkenet bringer den vilde natur fra ’baghaven. ind til sanselige oplevelser på tallerkenen.
Vester Vedsted Vingaard
Sydvest for Ribe, i det flade marskland, ligger Vester Vedsted Vingaard. Stedet rummer både bryghus og destilleri med butik og restaurant. Det er igen familiens bånd og stedets charme, der har fået Marie og Xavier til at udleve deres drøm fra jord til bord. Det kræver både mod, dygtighed og tid.

Tekst: Trine Buhl
Foto: Finn Arne Hansen

Boganmeldelse

Opslag fra den lækre bog, fra Fanø Krogaard. Billederne er taget af fotograf Morten Fog, Fanø.

Tid skal der til er blevet til i samarbejde mellem tekstforfatter Julie Svarrer, fotograf Morten Fog og grafiker Lars Thomsen fra Design Fordi. Med fare for at ende i selvfedhed er det lykkedes dem at lave en smuk, troværdig og autentisk bog. Den har fanget, hvordan steder, mennesker og historier tæller, og det er i de fortællinger, fremtiden vokser ud af.

Fra man får bogen i hænderne, bladrer igennem, laver nedslag og lægger den på bordet igen, er det en gennemført oplevelse. Den lækre schweizer-indbinding, omslaget af lærred med de forsænkede bogstaver, og papiret som fået billeder og tekst til at stå klart frem er en fornøjelse. Bogen er skabt til at blive taget i hænderne igen og igen og er fyldt af poetiske fortællinger i ord og billeder, serveret på smukkeste vis.
Tid skal der til er en bog, som bliver liggende fremme i mange år. Godt gået!
trib

Top