Hvad man da kan finde på golfbanen…

Hermelinkåbens larve. Læg mærke til forende og bagende. Foto Søren Vinding

Hent den originale artikel fra avisen som PDF her

FANØ NATUR – Hermelinkåbe er en stor natsommerfugl med et vingefang op til otte centimeter. Den lever i klitter, på overdrev og heder – netop sådan en natur, vi har her på Fanø. Derfor er det naturligt, at Arne Harder kunne finde sådan en sommerfugl på Fanø Golf Link. Det sker ikke så tit, for man spiller ikke ret meget golf om natten, men når sommerfuglen som på Arnes foto skal parre sig, så foregår det jo, lige netop, når en han og en hun finder hinanden. Det skete på et af golfbanens skilte forleden.

Hermelinkåbe i parring på skilt ved Fanø Golflink. Foto: Arne Harder.

Hermelinkåbe i parring på skilt ved Fanø Golflink. Foto: Arne Harder.

Ses oftest kun om efteråret
For det meste finder man kun hermelinkåben som larve om efteråret, når den er ved at æde sig tyk og fed, inden den skal forpuppe sig. Det er nødvendigt, så den kan overleve vinteren og forvandle sig fra den store tykke larve til den smukke sommerfugl.
Larven har to lange rør i bagenden. Derfor kaldes den ofte gaffelhale. Dens forende er oppustet med farverne rødt, brunt og sort. Sammen med striberne på ryggen kan den godt give en fugl, som er blevet lækkersulten, indtrykket af, at den er ved at spise noget farligt. Skræmmer det ikke fuglen, så kan larven sende en sky af myresyre ud af sine halerør.

Livet leves som larve
Larvestadiet i en stor natsommerfugls liv er langt. Faktisk den længste periode i sommerfuglens liv. Her drejer det sig om at æde meget, så der er energi nok til den voldsomme forvandling, den skal gennemgå i puppestadiet. I puppen bliver larven faktisk næsten helt opløst til en dråbe væske. Ud af væsken opbygges den store sort/hvide sommerfugl. Forvandlingen tager en god vinters tid.

Udvikles uden fordøjelsessystem
Mærkeligt nok bliver hermelinkåbe udviklet helt uden fordøjelsessystem, men der er fornuft i galskaben. Den voksne sommerfugl lever kort tid , og dens eneste funktion er at parre sig. Når en nyudviklet og uparret hun kommer ud af puppen, finder den sig et godt sted, for eksempel et skilt på en golfbane. Med det samme begynder den at udsende duftstoffer. Her er jeg og er klar, er hunnens signal. Hannerne flyver voldsomt og hurtigt rundt på golfbanen. Den har store fjerformede antenner, som kan fange hunnens duftstoffer på ret lang afstand. I løbet af natten finder de hinanden og næste morgen kan Arne tage sit foto.
Hannen dør efter parringen. Hunnen skal nå at lægge sine æg på pile- eller poppeltræer. Så dør hun. Det der med at spise bliver der ikke tid til, så hvad skal man bruge mund og tarmsystem til. Kærlighed og kildevand er mantraet blandt store natsommerfugle.

Tekst: Søren Vinding

Relaterede artikler

Top