Græsrandøje, Danmarks almindeligste sommerfugl.
Hent den originale artikel som PDF her
FANØ NATUR – Vi er nu så langt henne på året, at man godt kan begynde at gøre op, hvilke og hvor mange sommerfugle, man er stødt på her på Fanø. For denne pens vedkommende er det blevet til betydeligt færre end de foregående år. 2024 har været et dårligt sommerfuglesår! Det dårligste i mange år.
Derfor håber jeg, at Fanø Postens gamle redaktør vil få plads til mange af de fotos, jeg har sendt med dette skriv. Nogle sommerfugle arter skal vi da have i avisen og på nettet, inden 2024 forsvinder.
På Fanø har vi ikke mange kvantitative opgørelser af sommerfuglebestanden – faktisk slet ingen, og der er knap nogle fra resten af landet.
I Holland og mange andre europæiske lande har man imidlertid siden 1990 systematisk talt sommerfugle gennem de såkaldte Pollard-vandringer.
Faste ruter
Det er faste ruter, hvor sommerfugle tælles og registreres regelmæssigt (ideelt ugentligt) efter simple regler og under gode vejrforhold.
De hollandske sommerfugleundersøgelser har netop offentliggjort dette interessante – og meget skræmmende – diagram (se nedenfor) med 35 års udvikling i sommerfuglebestandene. Man kan se at:
- Antallet af dagsommerfugle er stort set uændret i forårs perioden.
- Antallet af dagsommerfugle i højsommeren er halveret siden overvågningen begyndte i 1990.
- Toppen af flyvetiden indtraf i 2024 cirka 3 uger tidligere end i 1900erne.
- I 2024 ses en ny efterårs-peak i flyvetiden, fordi nogle arter kan nå en ekstra generation på grund af det varmere klima.
Måske kan du, som læser af denne klumme, allerede nu begynde at tænke på, hvad du kan gøre i din have til næste forår. Måske også på julegaver: Stoltze og Klippenbergs bog Sommerfuglehave er en anbefalelsesværdig gave
Tekst og foto: Søren Vinding