Det summede af aktivitet ved Fanø Kunstmuseum tirsdag den 18. marts, da 700 eksemplarer af Niels Frederiksens værk om Julius Exner ankom med fragtmanden.
Niels Frederiksen fra Esbjerg, mangeårårigt medlem af Fanø Kunstmuseums bestyrelse, fik drømt opfyldt
Hent den originale artikel fra avisen som PDF her
KUNST – En imponerende mængde af samlet viden om Sønderho-maleren Julius Exner var repræsenteret, da 700 eksemplarer af Esbjerg-forfatteren Niels Frederiksens nyeste værk Julius Exner – Folkelivsmaler på Fanø – Kunst mellem to epoker ankom på en palle tirsdag den 18. oktober. Den sælges fra 3. maj.
Foruden Niels Frederiksen var forfatterkollegaen Per Hofman Hansen til stede. Han kunne fortælle, at det har taget 75 år at få udgivet et storværk om Julius Exner, der levede fra 1825 til 1910. Det skyldes, fortalte han, at Exner i perioden 1870 og frem til 1910 faldt ned mellem to stole, romantikken og modernismen. Han, der måtte se folkelivet og dragttraditionerne på Amager smuldre, drog derfor til Sønderho hvert år for at fortsætte med at male folkeliv. Men på parnasset faldt hans værker ikke i smag, så han kom ikke med i de mange kunstbøger, der blev udgivet efter romantikken.
Fanø Kunstmuseum kom med opfordring

Niels Frederiksen med et prøveeksemplar af Exner-bogen, før bøgerne ankom. Til højre ses museumsformand Birgit Rita Knudsen.
”Men her i 200-året for Exner syntes vi, at der skulle udkomme en bog om Exner, og så lagde vi lidt pres på Niels, der i mange år sad i vores bestyrelse. For jeg vidste fra min forgænger, at han allerede havde idéen i 2015,” fortæller museumsformand Birgit Rita Knudsen med et skævt smil.
Og sådan blev det. Midt i snakken ankom de mange bøger, forfatteren strålede af fortjent stolthed og glæde, og alle, inklusive redaktøren, fik travlt med at bære dem ind i museumsbygningen.
Men dermed er det ikke slut. Lørdag den 10. maj er der indvielse af det ny forhus til den ny udstillingsbygning, og klokken 13 denne dag er der mulighed for signering.
Klokken 16-18 vil Niels Frederiksen så komme med en fremlæggelse, afholdt blandt Exners værker i udstillingslokalet, hvilket giver mulighed for at inddrage dem ved præsentationen.
Fremlæggelsen
Indholdet vil være en behandling af Exners liv, inden han kom til Fanø og hvordan han mødte sine modeller. To af hans værker, Rivaler og Sangundervising i en skole på Fanø, vil blive omtalt.
Dernæst kommer der en sammenligning af Exners arbejde med de to andre kendte danske folkelivsmalere, Christen Dalsgaard og Frederik Vermehren. Endvidere fortælles om, hvordan Exners værker blev beskrevet og vist i ugebladet Illustreret Tidende under hans 33 år på Fanø fra 1877 til 1910.
Til sidst fremlægges sønnen Aage Exners mindeord om sin far i 1925. Det blev bragt i de fleste dagblade ved 100-års dagen for hans fødsel.
Tekst og foto: Finn Arne Hansen
Kom på Fanø i 33 år
- Den ny bog Julius Exner – folkelivsmaler på Fanø udgives af Fanø Kunstmuseum
- Gennem 33 år besøgte Julius Exner Fanø. Hans mål var at fastholde den gamle ø-kultur, som han valgte at skildre i malerier og tegninger
- Det blev til en række fortællinger om hverdagslivet sådan som det formede sig for børn og voksne
- Det handlede om kvinder og mænds arbejde, deres sorger og glæder, børnenes liv og deres medleven i byen
- Bogen, der er skrevet af lokalhistorikeren Niels Frederiksen, giver et levende indtryk af Fanøs befolkning og natur. Her er også en kunsthistorisk behandling af Exners virke mellem to epoker, guldalder og realisme.
- Exner blev kendt og elsket at folkets brede lag på grund af de mange litografiske gengivelser af hans malerier
- Bogen er først fremmest en billedbog med mange af hans kendte og mindre kendte billeder
- Bogen er i A4-tværformat på 128 sider og indbundet i stift bind. Bogen forsynet med et fyldigt tysk og engelsk resumé og er trykt i farver i eksklusiv kvalitet
- Udgivelsen er med stor velvilje støttet af Inger og Jørgen Nygaard Larsens Fond
- Derfor kan bogen sælges til en meget lav pris på 200 kroner