Brand, mord og fanødragter

Skuespiller Mathilde Arcel Fock omgivet af statisterne fra Fannikerdagen. Foto: Anja Hoppe.

Esbjergensisk forfatters krimidebut omsættes nu til en spillefilm med scener fra Fanø

Hent den originale artikel fra avisen her

FILMKUNST – Vejret var koldt, gråt og overskyet, da filmholdet fra Nordisk Film ankom til Fanø for at optage scener til filmen Rejseholdet – det første mord, en filmatisering af Jacob Jonias’ bog Den yderste grænse. På Fanø ventede 25 kvinder i fanødragter spændt på at deltage som statister i en optagelse på en af Molslinjens færger. Alt var nøje planlagt ned til mindste detalje.

Det er ikke hverdag, at et filmhold kommer til øen for at lave optagelser til en spillefilm – og slet ikke, at man efterspørger 25 kvinder i ’arbejdstøj’ som statister. For cirka et år siden kontaktede Nordisk Film Kis Sharasuvana, der er ansvarlig for Fannikerdagens dragter, for at høre, om hun kunne hjælpe. Der skulle både bruges statister i dragter med ”masker på” og de ville også gerne låne dragter til optagelser andre steder.

Med toget til Valby
Kis Sharasuvana tog derfor turen til Nordisk Film i Valby med tre gamle dragter fra foreningens store samling. I Valby stod polske kostumierer klar til at lære, hvordan dragterne skulle bæres, og ikke mindst hvordan tørklæderne skulle bindes. Det krævede både koncentration, sved på panden og masser af fotos, så kostumiererne kunne klæde skuespilleren på under optagelserne.
Kis Sharasuvana:
”Vi siger ikke bare ja til hvad som helst. Skal man låne dragter, så kræver det også, at man kan sætte kludene. Og dragterne skal passe til de scener, som de skal bruges i. Det er vores ansvar at passe på kulturarven.”

Tilbage på Fanø fortsatte Kis arbejdet med at samle holdet til optagelserne, og finde mange af de helt gamle dragter frem.

Kaja Petersen gør sin strude stormsikker. Foto: Trine Buhl.

Hygge og højt humør på Dragtsamlingen. Foto: Trine Buhl.

Onsdag formiddag mødtes så de 25 kvinder, der skulle være statister, på Fanø Skibsfarts- og Dragtsamling for at få sat tørklæder. Ingen smykker, sminke eller briller var tilladt, og mange af kvinderne skulle bære de karakteristiske ’strude’, som blev brugt til at skærme mod vejr og vind. Efter alle at være godkendt til optagelserne af projektleder Tone Anker Nielsen fra Nordisk Film gik turen mod havnen.

Kort før ombordstigningen gav filmens instruktør, Christoffer Bro, en kort briefing om, hvad der skulle foregå

Herefter kunner filmhold og statisterne gå ombord på færgen, og sætte kurs mod Grådyb.

Molslinjen havde velvilligt udlånt en af deres færger, hvor passagerlandgangen var blev indrettet, så den passede til året 1927, hvor historien foregår. Alt gik som klappet og klart, og færgen ankom tilbage, så en stram produktionsplan kunne overholdes.


Kis Sharasuvana fortæller om dagens planer.
Foto: Trine Buhl

Kis Sharasuvana fortæller stolt:
”Da jeg fortalte Christoffer Boe, at mange af dragterne havde været brugt som hverdags- og arbejdstøj, og nogle af dem stammer helt tilbage fra slutningen af 1800-tallet, var begejstringen ikke til at tage fejl af.”

”At vi kan levere et så flot stykke arbejde, skyldes ikke mindst, at Fannikerdagen har fået et dragtværksted på Søfartsskolen, hvor vi kan arbejde med dragterne året rundt. Specielt de mange gamle dragter, som bliver doneret til Fannikerdagen, er medvirkende til at vi har fået en helt uvurderlig indsigt i, hvordan de gamle dragter er syet. Derfor er det også vigtigt for os, at det, der bliver vist i filmen, er helt autentisk,” tilføjer hun



De karakteristiske badevogne, som blev brugt af strandgæster til op til først i 60erne. To nye vogne er bygget. Foto: Trine Buhl.

En kold aften og nat
På Rindby strand stod Fanø Museums badevogn klar til optagelser. Filmholdet havde selv bygget to ekstra badevogne til optagelserne. Det var alt andet end glamourøse forhold, skuespillerne skulle arbejde under. Med en temperatur på 4 grader og en kold vind fra øst, så det oplevedes endnu koldere, blev det en lang nat for filmholdet.

Optagelser på pause
Undervejs måtte optagelserne sættes på pause, da en af skuespillerne blev så kold, at det umuliggjorde at fortsætte. Heldigvis havde Nordisk Film fået Mette Prüsse til at lukke op for Stoppestedet, så filmholdet kunne komme ind og få en skål suppe og varm kaffe at varme sig på. Havde optagelser skulle finde sted blot et døgn senere, så ville et vejrskifte have gjort det tvivlsomt, om optagelserne havde kunne gennemføres.

Masser af reklame
I stedet for at betale honorar til statisterne har Nordisk Film doneret 10.000 kroner til Fannikerdagens arbejde. Foreningen har også fået lov til at overtage de to badevogne, som vil blive bygget om, så de kan bruges til Fannikerdagene.

For de medvirkende, hvor mange havde taget fri for arbejde for at deltage, var det en sjov og mindeværdig oplevelse. En af statisterne, Jannie Moesgaard Hansen, fortæller muntert: ”Det var en fornøjelse! Hvad gør man ikke for fem sekunder som ’movie star’? Men det er nok alligevel for tidligt at sige jobbet op.”

At filmen er god reklame for Fanø, selv om det kun er nogle få scener, der er optaget på øen, er Ryon Petersen, formand for Fannikerdagen, ikke i tvivl om:

”Kvindernes karakteristiske dragter kan man kun opleve på Fanø, og specielt til Fannikerdagene og Sønderhodag. Fannikerdagene er afhængige af kommunens økonomiske velvilje, så er det dejligt at kunne give noget tilbage. Nu er Esbjerg også blevet så gammel, at den har en historie at passe på. Det er heller ikke så skidt, at vi har en god fortælling at være fælles om.”

Mon ikke fanøkvinderne alle møder op til en Esbjerg-premiere på filmen iført dragter?

Tekst: Trine Buhl

Om filmen Rejseholdet

Filmen Rejseholdet – det første mord er en dansk krimifilm, der foregår i Danmark i 1927. Den handler om den ambitiøse politimand Otto Himmelstrup, der leder det nystartede Rejsehold – en omrejsende efterforskningsenhed, der bliver sendt til Esbjerg – Danmarks svar på Chicago, for at bistå med at opklaringen af komplekse forbrydelser. Plottet tager udgangspunkt i en mordgåde, hvor et lig bliver fundet i et nedbrændt sommerhus. Efterforskningen afslører magtkampe og korruption blandt byens spidser, mens Otto Himmelstrup og hans hold kæmper for at finde sandheden. Filmen er baseret på romanen Den yderste grænse fra 2023, skrevet af den esbjergensiske forfatter Jacob Jonia, som også en kort årrække har boet på Fanø. Det er hans første kriminalroman og en del af trilogi om Otto Himmelstrup og Rejseholdet. Instruktøren bag filmen er Christoffer Boe, der også har skrevet manuskriptet sammen med Lasse Kyed Rasmussen. Christoffer Boe er kendt for film som Journal 64 og Smagen af sult. Filmen er optaget i både Polen, Esbjerg og på Fanø og får forventet biografpremiere den 4. september 2025.

Relaterede artikler

Top