Adrian Crumhorn holder styr på Fanøs præster

Adrian Crumhorn udskærer præstenavnene og maler dem med en guldfarvet maling. Der er 29 præster på tavlen.

Adrian og Hannelore Crumhorn har levet i USA, Uganda og Sverige, hvor han er fra

Hent den originale artikel som PDF her

LIVET – Med et navn som Adrian Crumhorn er man næsten nødt til at være noget særligt. Og det er den skånskfødte, 77-årige Adrian Crumhorn i Mellemgaden i Nordby så sandelig også.
Han har inviteret avisen på besøg for at se ham arbejde på øens præstetavle, idet den ny sognepræst Niels Hveldplund skal med som nummer 29, men det viser sig, der er meget mere at høre om end selve tavlen. Han og den tyskfødte hustru Hannelore har nemlig et spændende levet liv bag sig og et skønt liv lige nu på Fanø, som de ikke regner med at forlade, før de skal bæres ud.

Kusine fik han til Fanø
”Jeg er født i Kristianstad i Skåne, opkaldt efter Christian IV, har boet 10 år i USA og to år i Uganda, fortæller Adrian, der er uddannet arkitekt fra universitetet i København. Nu arbejder han som kunsthåndværker.
Hvordan endte du på Fanø?
”Jeg kom til Fanø for 20 år siden. Jeg havde en svensk kusine, der flyttede hertil i 1972 og købte et faldefærdigt hus, og jeg skulle hjælpe hende. Hun og en anden kusine havde besøgt øen før og var faldet for øen. De var i Sverige for at hente møbler og andet indbo, og jeg fulgte med. Vi sejlede til Frederikshavn, det var sommer, og vi kørte ad små veje til Esbjerg og Fanø. Det var fantastisk at se Jylland på den måde.”
Jeg hjalp med at sætte ruinen i stand i to måneder og rejste så til Rhode Island School of Design i USA. Derfor er jeg kunsthåndværker i dag.”

Ramt af Amors pil
I USA mødte han tyske Hannelore, der som kun 17-årig var rejst til USA. Der var masser af arbejde til ham, da der i Biloxi i USA, hvor de boede, er mange træhuse, bygget på pæle, såkaldte ’stick houses’, altså med henvisning til matchsticks, tændstikker. De kræver masser af vedligehold. Og rammes ofte af brand eller orkaner.
”Men på et tidspunkt rejste vi til Sverige, hvor Hannelore blev rektor på en skole. Når man ikke er født i USA, er det meget dyrt at få sundhedssikring, 1000 dollars om måneden. En lægebehandling kunne koste 1500 dollars,” fortæller han.
Årene i Sverige sikrer dem i dag en lille pension, en opsparing har de også, og da det stråtækte hus i Mellemgaden i dag er betalt, sidder de med lave boligudgifter og lever et fint liv, hvor der også er plads til en uge i Malaga. Her nyder de at drysse rundt og opleve på egen hånd og se alle de museer, der er.
”Jeg tror, vi har set hvert eneste,” siger han, mens Hannelore nikker og smiler.

Flyttede fra Sverige til Fanø
Efter flytningen fra Sverige til Fanø for 20 år siden, købte de som kusinen også et gammelt hus, deres er fra 1812,. Der trængte til en stor, kærlig hånd.
”Stråtaget var utæt, så de to første år havde vi en blå presenning på,” griner han.
Han og tækkemanden fik det så lavet, og Adrian begyndte som tækkemands-medhjælper.
På loftet var der i øvrigt en hjemmelavet høvlebænk. Den er nu understel til hans arbejdsbord – efter at have fået længere ben.

Hentede mursten på cykel
Muren ud mod vejen er et kapitel for sig selv:
”Da bageriet ved brugsen blev revet ned, cyklede jeg i to måneder frem og tilbage og hentede de gode mursten og brugte dem til at mure væggen op med,” fortæller Adrian.
Han og Hannelore smøg i det hele taget ærmerne op for at tjene penge til dagen og vejen. Byggeri var der ikke meget af, nemlig. De gjorde rent i sommerhusene.
”Det var på akkord, så på en weekend kunne vi tjene en hel ugeløn, men det er jo ændret nu,” fortæller han.

Blev bedt om at hjælpe med præstetavle

Niels Hvelplunds navn er det 29. præstenavn på tavle. i Nordby Kirke. Adrian Crumhorn har skåret tre af dem. Foto: Finn Arne Hansen, Fanø Posten.

Niels Hvelplunds navn er det 29. præstenavn på tavlen i Nordby Kirke. Adrian Crumhorn har skåret tre af dem.

Altmuligmand er han også kendt for at være. Men hvad med præstetavlen?
”Jeg blev involveret i tavlen i 2012 eller 2013. Carl Martin spurgte, om jeg ville arbejde med den og kom med den. Så jeg har udskåret navnene på Nanna Duus Coln, Miriam Florez og Niels Hvelplund. Men jeg har ikke mødt noget af dem,” indrømmer han med et skævt smil.
Han arbejder ikke på andre præstetavler. Og han tvivler lidt på, om han vil fortsætte med tavlen. Hånden er ikke så sikker som før i tiden.

Mest kunsthåndværk nu
Kunsthåndværket fylder meget nu. Han laver de populære fugle på klodser, keramik, store træfigurer som ’den hvide dame, i stuen og den siddende fanøkvinde, der stilles udenfor huset om sommeren.

Hannelore og Adrian Crumhorn og ’den hvide dame’, der tydeligvis står i suset fra havet. Nordby, Fanø. Foto: Finn Arne Hansen, Fanø Posten

Hannelore og Adrian Crumhorn og ’den hvide dame’, der tydeligvis står i suset fra havet.

”Jeg har tyske kunder, der kommer hvert år. En af dem samler på mine keramikkrukker og har efterhånden 11 af slagsen.”
Adrian Crumhorn laver sågar ringe af guld og sølv. De fleste er af sølv.
Fanø er et fantastisk sted for en journalist, må det igen, igen konstateres…

Adrain Crumhorns krukke er inspireret af Picasso. Foto: Finn Arne Hansen.

Denne krukke er inspireret af Picasso, der som mange ved er født og opvokset i Malaga, hvor parret nyder at gå rundt.

Tekst og foto: Finn Arne Hansen

Relaterede artikler

Top