100 dage i borgmesterstolen og Frank Jensen er imponeret

Plejecentrets fremtid og bosætning står højt på dagsordenen hos den nye borgmester – og nu skal byrådet også igen have hånden i ’hvepsereden’ – den kollektive trafik

Hent artiklen som PDF her

MÆRKEDAG – Hjemme hos borgmester Frank Jensen i Nordby har familien en årelang tradition for at fejre kvindernes internationale kampdag, den 8. marts – dog nok mest fordi, datoen falder sammen med den kommunale førstemands fødselsdag. I år rundede han de 45 år, men også en anden mærkedag kan, netop i disse dage, få et kryds i den radikale borgmesters kalender: De første 100 dage i stolen på rådhuset i Nordby.
Dermed er tiden også inde til det obligatoriske spørgsmål: Hvordan syn’s du selv, det går?
”Det går godt,” siger Frank Jensen
”Vi er kommet fint fra start. Vi har mange spændende planer, og adskillige opgaver venter forude,” lyder det fra borgmesteren, der dog er allermest overrasket over ’tingenes tilstand’ på rådhuset.
”Vi er en lille kommune med en lille forvaltning. Jeg er imponeret over, hvor godt alting fungerer og over, hvor godt medarbejderne har klaret opgaverne i en Corona-tid. De har virkelig formået at hjælpe og støtte hinanden, dække hinanden ind ved fravær og alligevel få hverdagen til at hænge sammen,” understreger Frank Jensen.
Men den nyslåede borgmester har hverken haft, eller får, tid til at ligge på den lade side. Allerede her i april er der taget hul på drøftelserne af budgettet for 2023, og ifølge Frank Jensen er Fanø presset på pengene. Det bliver nødvendigt med en stram økonomistyring og prioritering.
”Selvfølgelig er der mange ønsker, vi gerne vil opfylde, samtidig med at vi står overfor en række udfordrende opgaver. Den vel nok største i år er, at få afklaret fremtiden for vores nuværende plejecenter i Nordby. Centret er nedslidt og lever ikke op til tidens krav. Vi kan enten renovere, hvilket vil kræve en midlertidig genhusning af beboerne, eller vi kan bygge noget helt nyt – hvilket meget vel kan blive den største investering i kommunens historie,” vurderer borgmesteren.

Hånden i hvepsereden

Borgmester Frank Jensen i Borgerservice

I år gælder det blandt andet en ny fremtid for plejecentret i Nordby, men også den kollektive trafik, bosætning og turisme kommer til at fylde en del i de kommende måneder, siger Frank Jensen, her fotograferet ved Borgerservice.

”I år skal vi også have hånden i ’hvepsereden’, den kollektive trafik. Den nuværende aftale om buskørsel udløber. Vi skal ud i en ny udbudsrunde, og her er det afgørende at få borgerne med i arbejdet. Mange husker debatten fra 2018, hvor diskussionen om rutebil og taxi gik endda særdeles højt. Vi må også erkende, at vi ikke fuldt ud fik den besparelse, der var lagt op til, så på det punkt venter der os en vigtig opgave.”
En anden stor udfordring for Frank Jensen og det nye byråd er bosætning. Flere tiltag er allerede sat i værk for at styrke interessen for at bo i Danmarks næstmindste kommune.
Men alligevel sagde du, dit parti og Enhedslisten nej til 12 nye boliger på Kallesbjergvej?
”Det var der flere grunde til. En af dem var, at både Fanø Sommercup og den store Fanø Vesterland-festival er betænkelige ved placeringen – og vi kan altså bygge andre steder,” lyder det fra borgmesteren, der alligevel kom i mindretal i byrådssalen. Et flertal bestående af De Konservative, Venstre og Socialdemokratiet sagde nemlig ja til den lokalplan, der tillader boligerne.
”Sådan er det. Man vinder nogen og man taber nogen”, konstaterer Frank Jensen, der dog ikke ser nederlaget i byrådssalen som et brud på den konstitueringsaftale med Venstre, Socialdemokratiet og Enhedslisten, der sikrede ham borgmesterposten.

Partikort ikke vigtige
”Nej, der er langt fra Christiansborgs landspolitik til den kommunalpolitiske hverdag, Vi kan sagtens være uenige, men i sidste ende tæller ønsket om den bedst mulige udvikling for Fanø og for øens borgere højere end partikortet.”
Er du så også kommet i mindretal på hjemmefronten. I dit tiltrædelsesinterview fortalte du nemlig, at din søn – med valget af dig som borgmester – allerede vejrede morgenluft med hensyn til flere fodboldmål og nye legepladser?
”Nej, så galt er det ikke. Vi har fine legepladser på Fanø, skaterbane og andre gode tilbud. fodboldmål har vi vist også nok af, men det skal jeg nu ikke tage æren for,” smiler Frank Jensen.
Alt i alt har de første hundrede dage på borgmesterkontoret ikke budt på oplevelser, der har fået Frank Jensen til at fortryde sit indtog i lokalpolitik. Hans opstilling blev til i protest mod ’ævl og kævl’ i det tidligere byråd, men nu ser han lyst på fremtiden og glæder sig til de mange opgaver samt til samarbejdet i byrådet og med forvaltningen.
”Vi har nok at se til, og når vi har allermest travlt kan jeg glæde mig over, at turen til og fra arbejde kun tager tre minutter på cykel. På den måde er der også stadig tid til familien,” mener i hvert fald Frank Jensen selv.

Tekst og foto: Jens Bytoft

Relaterede artikler

Top