Fanø-bryllupper er blevet big business

Efter byrådets beslutning i 2012 om en satsning på brylllupsturisme, har udviklingen været markant. Sidste år blev 450 par viet på Fanø (Foto: Bianca Beckers)

Hele artiklen i PDF-format

Siden Fanø Byråd i 2012 besluttede at sætte fokus på vielser – særligt af udenlandske par – har Fanøs ’bryllupsindustri’ udviklet sig markant.

Lone Müller Sigaard, der er indehaver af Wedding Island bureauet på Galeasevej i Nordby har nu gjort vielser af udenlandske par til sin levevej.

”I 2015 stod jeg for 206 vielser og forventer nogenlunde det samme i år,” fortæller Lone Müller Sigaard.

”Jeg hjælper med papirerne og snakker med ambassaderne rundt om i verden.Og jeg arbejder sammen med en spansk oversætter, som ved præcis, hvad de danske myndigheder skal have oversat,” uddyber hun.

En overraskelse for Lone Müller Sigaard har været det spansktalende marked. ”Det spansktalende marked er ’mit’. Det havde jeg ikke lige set, da jeg startede. Fantastisk marked med rigtig mange sydamerikanere, der bor i Tyskland. Men også mange fra Spanien,” forklarer Lone MüllerSigaard .

”Jeg har mange spansktalende par, der bliver gift for anden gang. De synes måske ikke, at de vil invitere hele landsbyen til bryllup igen, og så vælger de Fanø,” smiler hun.

Giftefoged og ejer af Wedding Island Lone Müller Sigaard

Giftefoged og ejer af Wedding Island
Lone Müller Sigaard.

Strandbryllupper er ikke uventet et hit hos mange. Her kan Fanø tilbyde helt unikke oplevelser.

Lone Müller Sigaard kunne dog godt drømme om, at hendes forretning lå på Mallorca, hvor vejret generelt er noget anderledes.

”Vejret har betydet, at jeg har måtte købe et sommerhus tæt på stranden. Så kan jeg trække gæsterne ind, hvis vejret er dårligt,” forklarer giftefogeden.

”Det er sjældent, vielsen må aflyses, men gæsterne får det hurtigt koldt, og så er det rart, at jeg kan tage dem med op et sted.”

Ifølge Lone Müller Sigaard  har strandbryllup-perne været mere krævende, end hun havde regnet med.

”Det er et svært produkt, men jeg synes, jeg har fået styr på det.”

De par, som er i kontakt med Lone Müller Sigaard, får tilsendt fem ark med lister over forslag til overnatning, brudebuket, frisør, fotograf og meget mere.

Parrene tager selv kontakt til de erhvervsdrivende, og der er ingen bindinger mellem Lone Müller Sigaards  bureau og de erhvervsdrivende på Fanø.

”Heller ingen kommissionsaftaler eller lignende,” understreger hun.

Det er sjældent, at Lone Müller Sigaard hyres til at stå for det hele som ’full wedding planner’.

”Det er dyrt, hvis jeg skal koordinere alt,” påpeger hun.

Wedding Island bureauet har et godt samarbejde med de erhvervsdrivende på Fanø. ”Det er en stor fordel at være et lokalforankret bureau,” understreger Lone Müller Sigaard.

Hun ser meget gerne flere lokale bureauer komme til og bidrage til at skabe den omsætning, der er ønsket fra politisk hold.

”Jeg står for ca. halvdelen af bryllupperne på Fanø. I 2015 var det 206 ud af 450 vielsen,” slutter Lone Müller Sigaard fra Wedding Island.

Fanø Posten erfarer, at Lone Müller Sigaards ønske om en kollega i branchen, i form af et nyt lokalt baseret bureau, måske snart går i opfyldelse.

En beslutning om at starte et nyt vielsesbureau forventes truffet inden for de nærmeste uger.

Kommunal satsning giver pote

Brylluper Fanø 2006-2016 graf

Tallene taler for sig selv! Fanø har oplevet et sandt boom i bryllupsturismen siden 2013.

Byrådet beslutning om at satse på udenlandske par sammen med etableringen af et lokalt bureau, har været rigtig og skabt en helt nyt nicheprodukt på Fanø.

Fra 44 bryllupper i 2013 til 450 vielser i 2015 er en imponerende udvikling. Tallene for de første syv måneder af 2016 viser, at niveauet holdes, men også, at der skal satses yderligere, hvis væksten skal fortsætte.

På Ærø blev 2.050 par viet i 2015, så der er et et stykke vej op til førstepladsen.

Erfaringen siger, at dagsforbruget er stort hos bryllupsturisterne, og chancen er høj for, at de vender tilbage til Fanø.

Parret Korolenko er et godt billede på bryllupsturister

Korolenko off foto

Kerstin og Viktor Korolenko (Foto: Bianca Beckers, www.fascinating-foto.de)

Den 13. august blev Kerstin og Viktor Korolenko gift på stranden ved Rindby. Lone Müller Sigaard fra Fanø-bureauet Wedding Island stod for den juridiske del samt koordinering, og hun var også giftefoged. Parret havde selv arrangeret overnatning og andet.

Kerstin er oprindelig fra Bremen og Viktor fra Rusland. De driver sammen en virksomhed i Litauen, der projekter og bygger boliger. Et partnerskab, der henover årene udviklede sig til mere end blot business, og nu er de blevet gift på Fanø.

”I Litauen kan du kun blive gift på et kedeligt kontor, og i Tyskland kunne det blive meget bureaukratisk med Viktor som russer og vi begge boende i Litauen,” fortæller Kerstin Korolenko.

At det blev Fanø skyldes, at her kunne Kerstin Korolenko bliv gift i bare tæer på en strand. Et barndomsdrøm, der skulle opfyldes.

Valget faldt også på Danmark, fordi Kerstin Korolenko havde hørt, at det var mere enkelt, og det kunne foregå andre steder end på et støvet kontor.

De ’googlede’ Danmark. Fandt Fanø og bookede værelse på Sønderho Kro.

Først derefter kontaktede de Lone Müller Sigaard og hendes bureau Wedding Island. De bad hende være behjælpelig med papirerne og med at blive gift på stranden.Korolenko 1

Ud over de bare tæer havde de begge en drøm om sol, varme og en let brise. Men sådan var vejret ikke lørdag den 13. august – tværtimod. Lone Müller Sigaard tilbød at udsætte vielsen til en anden dag, hvor vejret var bedre. Men parret takkede nej.

”At få håret sat kunne have være lige meget, og kjolen så noget anderledes ud i vinden,” siger Kerstin smilende.

Top