Et rigt liv som læge på Fanø

Selv om Ulrik Kirk er 73 år, har han ingen planer om at stoppe som praktiserende læge i Sundhedshuset på Fanø. 

Den ene af Fanøs to praktiserende læger, Ulrik Kirk, går ufortrødent på arbejde hver dag i Sundhedshuset i Nordby. Mens politikerne i Folketinget diskuterer tidlig pensionsalder for særligt nedslidte, har han ikke planer om at stoppe, selv om han fyldte 73 år i marts i år. Han er dog gået ned på en fire-dages uge.

”Jeg synes, mit liv har været meget rigt og stadig er meget rigt. Og jeg har svært ved at skelne mellem at arbejde og have fri og har aldrig gjort det. Min tilværelse har på en eller anden måde altid hængt sammen, og jeg har lyst til det, jeg gør,” siger Ulrik Kirk.

Maritim læge

Han er født og vokset op i Aarhus og er uddannet som speciallæge i både almen medicin og arbejdsmedicin fra Aarhus Universitet i 1983. Som ung sejlede han som matros i Handelsflåden og blev siden søfartslæge og har været med til at opbygge Center for det maritime Sundhedsvæsen på Fanø. Han har arbejdet som praktiserende læge på øen siden 2003, men kom hertil nogle år før sammen med sin 16 år yngre hustru, Lisbeth Duus, der er ansat som sygeplejerske i Sundhedshuset.

Fanø noget særligt

For Ulrik Kirk er der noget særligt ved at være læge på vadehavsøen.

”På Fanø er der relativt flere akademikere end ovre i nabosognet i Esbjerg, og det kan man godt mærke. Der er også en søfartskultur, der stadigvæk brænder igennem, og som man også mærker fysisk med alle de traditioner, der er. Og så er der den adfærd, som fannikkerne har i forhold til hinanden, og som jeg mærkede, da vi flyttede hertil. De er meget åbne, venlige og imødekommende.”

”Da Lisbeth og jeg flyttede ind i vores hus i marts 2000, var det vinter og koldt, og vi var trætte, som jeg ved ikke hvad. Da mørket havde lagt sig, vi frøs, og det var lidt op ad bakke, bankede det på døren. Og så vadede der nogle mennesker ind, og de havde brænde og vin med, og så fyrede de op, vi drak noget vin, og så kørte det. Det var vores første dag på Fanø,” siger Ulrik Kirk.

Meningsfyldt arbejde

Han oplever sit arbejde som praktiserende læge som meget meningsfyldt.

”Det betyder rigtig meget for mig socialt. Selvfølgelig er der en mission med, at folk kommer til lægen, ligesom jeg ringer til Henning ’Tømrer’, fordi han er tømrer. Men vi snakker også godt sammen, og det er også på den facon med mit fag. Og så får jeg en masse erfaringer, følger med og vi har fået skabt en rigtig god organisation, så man ikke bliver overbelastet.”

Læge Ulrik Kirk

Ulrik Kirk har bevilget sig selv en ekstra fridag om ugen. Billedet bag ham er, som kendere kan se, en Johnny Madsen.

”De sidste 10 år har vi gjort det, som de tæsker rundt med nu, at de praktiserende læger skal løse en masse opgaver. Det tog vi hul på for mange år siden. Så vi har skabt en rigtig god organisation, de ansatte kan lide at være der og tager ejerskab for det. Og der er en fleksibilitet, så hvis en bliver syg eller er fraværende, synker skuden ikke af den grund. Vi har det rigtig godt, så det er en glæde at gå på arbejde.”

Travlhed i højsæsonen

Fanø har godt 3400 borgere og besøges af cirka en million gæster om året. Det giver travlhed i højsæsonen.

”Når det er sommer, og det vælter ind med mennesker, går det virkelig hektisk til. Så kan vi have 10 patienter i timen. I vintersæsonen har vi bedre tid og kan sagtens have en patient i en halv time. Man kommer jo til at kende de mennesker, og patienterne deler sig lidt efter hvilket gemyt, der er. Og på den måde har jeg også sådan en stamkundekreds, hvor det med helbredet er en tredjedel af konsultationen, mens resten er noget socialt, vi lige skal have knaldet af,” siger Ulrik Kirk.

Praktiserende læge Ulrik Kirk Fanø ved brændeovnen

lrik Kirk og fru Lisbeth bor i et dejligt hus i Nordby.

Klinik til salg

Han og hans kollega, læge Lauge Sidelmann, der er 68 år, satte deres praksis i Sundhedshuset til salg for et år siden.

”Hvis der kommer nogle unge mennesker, der vil have den, er der ingen betingelser. Det er okay, hvis de gerne vil have, at vi fortsætter, og hvis ikke, er det også okay,” siger Ulrik Kirk.

Men selv har han ingen plan for, hvornår han går på pension.

”Jeg bliver ved, til jeg falder af pinden.”

Praktiserende læge Ulrik Kirk Fanø

Ulrik Kirk og hans hustru Lisbeth er glade for kunst.

Tekst: Dorte Remar
Foto: Finn Arne Hansen

 

 

Relaterede artikler

Top