”Det er et stykke vigtigt kultur, der er ved at uddø”

DONATION – For at undgå at et helt unikt stykke kulturhistorie dør ud, har kunstneren Jørgen von Hahn valgt at donere et Beiderwandtæppe til kirken i Sønderho. Tæppet, hvis navn bedst kan oversættes til ’begge vægge’, udmærker sig ved, at det ikke har en vrang side. Broderiet har nemlig et mønster på både for- og bagside, hvilket skyldes en speciel vævningsteknik.

”Det er helt unikt, og det er et stykke vigtigt kultur, der er ved at uddø. Det er sidste øjeblik, for der er meget få mennesker, der kender til tæppet,” siger Jørgen von Hahn med passion i stemmen.

For den lokale kunstner, der har tegnet og malet størstedelen af sit liv og siden 1959 er kommet i Sønderho, er det vigtigt, at historien omkring Beiderwandtæppet ikke går tabt.

Tæppet har sin oprindelse på De Frisiske Øer, hvilket er den række af øer, der ligger langs Nordsøen og dermed også tæller Fanø som et af de nordligste punkter.

Tæpperne stammer helt tilbage fra 1100-tallet og blev i mange år brugt som isolering i alkover, en lille lukket sengeniche i væggen eller et skab. Men da man i slutningen af 1800-tallet begyndte at bruge mere moderne former for isolering, gik Beiderwandtæppet stille og roligt i glemmebogen.

Og nu er det altså ved at dø helt ud.

 

”Der er meget få mennesker i dag, der er klar over, at sådan et stykke unik kultur findes. Historien er ved at dø ud. Det synes jeg er synd. Jeg er af den overbevisning, at hvis man vil frem, så må man først se tilbage. Beiderwandtæppet fortæller en historie om en tid, hvor analfabeter måtte ty til billedsproget for at fortælle historien,” siger Jørgen von Hahn, der i 1990 stiftede Fanø Flisemuseum.

Det tæppe, som Jørgen von Hahn ønsker at donere til menighedsrådet, er cirka 200 år gammelt og fortæller blandt andet historien om Adam og Eva, hvor de spiser af den forbudte frugt.

Forbindelse til Fanø

Den 77-årige kunstner er ikke sikker på, hvor tæppet præcis stammer fra. Men det er sandsynligt, at det er fra Fanø, da det ikke er lige så højt, som nogle af de tæpper, man ved stammer fra de tyske øer. Men at der har hængt Beiderwandtæpper på Fanø har Jørgen von Hahn set med egne øjne.

”Da jeg kommer til Sønderho i ’59, ser jeg dem hænge både i Oldemors Hus og i Nøbbes Hus. Så tæpperne har en historisk forbindelse til Fanø,” siger Jørgen von Hahn.

Han har en samling på i alt ni tæpper, og han kan forestille sig med tiden at udlåne nogle af tæpperne til andre steder.

Menighedsrådsformand Karen Gejl Friis ønsker ikke at kommentere donationen, før den har været vendt på næste menighedsrådsmøde den 30. oktober.

Relaterede artikler

Top