De tyske turister er altafgørende for hele økonomien i Fanø Kommune

De lukkede grænser under coronakrisen viste, at de tyske turister på Fanø betyder stort set alt for overnatnings­stedernes indtægter

Hent hele artiklen som PDF her

TURISTINDTÆGTER –De tyske turister bidrager normalt med helt op til 90 procent af omsætningen i erhvervslivet på Fanø. Så da grænserne i de første måneder af coronakrisen var lukkede, påvirkede de manglende gæster sydfra i den grad øens økonomi.
Ifølge Danmarks Statistik står de tyske gæster for langt det største antal overnatninger i Danmarks feriehuse, hoteller, feriecentre, campingpladser, vandrerhjem og lystbådehavne. I 2019 stod de for 16,8 millioner overnatninger eller 30 procent af alle overnatninger i Danmark. 86 procent af overnatningerne var vest for Storebælt. Hvis vi kun kigger på feriehuse, står tyskerne normalt for to ud af tre overnatninger eller godt 65 procent af alle overnatninger i danske feriehuse. Og det er endnu mere på Fanø.
”De tyske turister betyder alt. Uden dem ingen forretning. Vi så i de tre måneder, da grænsen var lukket, at vores omsætning gik ned med 90 procent. Det var en omsætningsnedgang på den anden side af 10 millioner kroner, og det er inklusive de penge, sommerhusejerne skulle have haft,” siger den ene af de to ejere af sommerhusudlejningsbureauet Danibo i Nordby, Hanne Thyssen.

Tyskerne er tilbage
Nu, da grænserne igen er åbnet, og højsæsonen er i gang, er de tyske turister kommet tilbage. De fleste tyskere, der havde booket sommerhus, beholdt deres bookinger under coronakrisen, fortæller Hanne Thyssen.
Der er dog altid forholdsvis flere danskere i sommerhusene i skolernes sommerferie, nemlig omkring 15 procent. På årsbasis udgør danskerne otte procent af omsætningen hos Danibo.
Også på øens campingpladser fylder de tyske turister både fysisk og økonomisk.
”For mig er tyskerne altafgørende. Vi er helt afhængige af dem. Over hele sæsonen, der går fra weekenden inden påske til efter efterårsferien, udgør tyskerne 70 procent af campisterne. I juli måned er der halvt om halvt af danskere og tyskere, men til august, når mor begynder at gå til spansk og far til finere madlavning, og børnene skal i skole, er der kun tyskere tilbage fra midten af august og i september,” siger campingpladsejer Dennis Feldberg fra Feldberg Strandcamping i Rindby.
”Så i de to en halv måned, da grænserne var lukket, havde vi ingen indtægt. Jeg håber, vi kan rette op på det hen ad vejen,” siger Dennis Feldberg.
Han har været ’campingfatter’ i 34 år.

Turister i Nordby 2020


Tyskerne går ikke meget ud at spise og har meget med hjemmefra, men de giver leben som her på hovedgaden i Nordby i uge 29 og masser af penge til lokale sommerhusejere, sommerhusbureauer og vores alle sammens slunkne kommunekasse.

Når de tyske turister ferierer på Fanø, bruger de også penge på dagligvarer.
”Der er ingen tvivl om, at de betyder rigtig meget for vores økonomi. De er livsvigtige for os,” siger uddeler Bent Kruse Madsen fra SuperBrugsen i Nordby.
”Et forsigtigt gæt vil være, at tyskernes køb udgør mellem 25 og 50 procent af vores omsætning. Men selv om der er mange tyskere i butikken, er købet pr. tysk kunde mindre end købet pr. dansk kunde. Tyskerne er kendt for at have mange varer med hjemmefra, og det betyder meget for os. De har for eksempel mange drikkevarer som øl og vin med. Så den del af omsætningen mangler hos tyskerne, mens det hos en dansker får omsætningen til at stige, hvis han oven i de andre varer lægger et par flasker vin i kurven,” siger han.

Nedgang i påsken
I påsken, da der ikke var nogen tyskere på øen, men til gengæld flere danskere, havde SuperBrugsen en nedgang i omsætningen på en lille million kroner. De første måneder under coronakrisen var hverdagene meget stille, men om fredagen og lørdagen kom der en del weekendturister og mange sommerhusejere i deres huse.
Og da steg omsætningen så meget, at det næsten reddede ugen, fortæller brugsuddeleren.
Tyskerne går også langt mindre på restaurant end danskerne.
”Vi er glade for vores tyske gæster, men de betyder næsten ingenting for vores omsætning, nok under ti procent. De går ikke så meget ud og spiser,” siger krovært Jakob Sullestad fra Sønderho Kro, som dog har haft voldsomt travlt og fuldt hus, siden kroen åbnede efter coronanedlukningen. Kroens omsætning er steget med 30 procent i forhold til den samme periode sidste år. Men det er jo så fortrinsvis danske gæster, der kommer og spiser.
For omsætningen på Kellers Badehotel og Spisehus ved Fanø Bad betyder de tyske gæster heller ikke noget.
”Men vi sætter stor pris på det leben og den omsætning, de giver andre steder på øen,” siger restauratør Lars Sejerup.

Vigtigt for kommunen
De tyske turister har ikke blot betydning for øens erhvervsliv, men indirekte betyder de mange tyske lejere i sommerhusene også meget for Fanø Kommunes indtægter. Fanø Kommune er den kommune i landet, hvor indtægterne fra grundskylden udgør den største del af skatteindtægterne, nemlig 28,6 procent af de samlede skatteindtægter, forklarer viceborgmester Erik Nørreby (V).
Den høje grundskyld er baseret på de offentlige ejendomsvurderinger, som igen er udregnet efter handelspriserne på husene. Og massiv udlejning af husene resulterer i høje sommerhuspriser på Fanø. Det, der holder priserne oppe på Fanø, er altså, at når man kan udleje sit hus, kan man også få råd til at købe dyre huse, hvilket igen giver en højere grundskyld.
”Og da husene på Fanø i ni ud af ti uger udlejes til tyskerne, tæller de tyske turister rigtig meget for kommunens økonomi,” siger Erik Nørreby.

Tekst: Keld Nissen
Foto: Finn Arne Hansen

Relaterede artikler

Top