Brugsbestyrelse: Discount vil skade Fanø

Fanø Brugsforening frygter fyringer, butiksdød, nedlæggelse af øens benzintank, færre penge til foreningslivet og øgede parkeringsproblemer

HANDELSLIV – Afskedigelse af cirka otte medarbejdere, risiko for lukning af OK-tankstationen, risiko for lukning af Fanø Blomster, risiko for lukning af Dagli’Brugsen i Sønderho, indstilling af vareture for ældre, færre og mindre sponsorater til foreningslivet og øgede parkeringsproblemer ved SuperBrugsen i Nordby i højsæsonen.

Det kan blive de mulige konsekvenser, hvis Fanø Kommune ændrer kommuneplanen og giver tilladelse til, at en discountkæde åbner et supermarked på den gamle mejerigrund overfor SuperBrugsen i Nordby, skriver Fanø Brugsforening i sit høringsindlæg. Det er netop sendt til kommunen. Foreningen har 2644 medlemmer.

Mister 30 millioner
”Gives der fra kommunens side tilladelse til opførelse af et supermarked på mejerigrunden, vil en stor del af supermarkedets omsætning skulle hentes fra den allerede eksisterende dagligvareomsætning på øen. Et supermarked i den angivne størrelse (1200-1500 m2) skal omsætte for minimum 40 mio. kr. + moms. Ca. 10 mio. kr. vil komme fra handelen i Esbjerg. De resterende 30 mio. kr. skal tages fra de 4 eksisterende butikker,” skriver formand Hans Mathiasen på bestyrelsens vegne i høringssvaret. Han tilføjer, at ‘brugsen’ kun har overskud fire måneder af året. Resten af årets måneder er der et rundt nul eller minus på bundlinjen.
Ud over denne mærkbare omsætningsnedgang i øens nuværende supermarkeder vil det give mange andre følger, påpeges det.

Farvel til sponsorater
SuperBrugsens parkeringsplads, der i forvejen bruges som offentlig parkeringsplads i højsæsonen til stor gene for kunderne, vil blive yderligere belastet, når der ikke kan parkeres på den tomme mejerigrund, foreningslivet, der i dag får cirka 200.000 kroner i sponsorater, må vinke farvel til en del af disse penge, og den gratis vareudbringning til ældre kommer i fare, da den er en tung post for brugsforeningen, der i 2018 kun havde et overskud på cirka 200.000 kroner.
I høringssvaret beskriver bestyrelsen også, hvad øens største private arbejdsplads betyder for Fanø.

Massive investeringer
”Fanø Brugsforening består i dag af SuperBrugsen Nordby, DagliBrugsen Sønderho, Fanø Blomster og OK-tanken i Nordby. Hertil ca. 10 fysiske enheder der udlejes til boligformål, Kulturfabrikken, Westvind, Fanø Vesterland, Postnord mv. Gennem de seneste 123 år har brugsforeningen haft rødder på Fanø. Gennem alle årene har foreningen været en såkaldt A-forening, dvs en selvstændig andelsforening med egen bestyrelse med fri dispositionsret over alle midler. Foreningen betaler naturligvis skat til Fanø Kommune,” påpeges det i høringssvaret, som også opridser de massive investeringer, foreningen har foretaget siden årtusindskiftet:
Efter fusionen med Brugsen i Sønderho blev butikken ombygget for cirka 7 millioner kroner. Q8-tankstationen blev købt og renoveret for cirka 8,5 millioner kroner. Grethes blomsterbutik blev købt og renoveret for 2,5 millioner kroner. Fanø arrest blev købt for 10 millioner kroner. Den blev herefter revet ned, og der blev investeret 40 millioner kroner i den ny Superbrugsen. I 2019 blev der investeret i to ladestandere til elbiler. Denne investeringslyst kan stoppe, hvis økonomien forværres.
”Dagligvarehandelen på Fanø dækkes i dag af Spar, Rindby Supermarked og vores to butikker i Nordby og Sønderho. Vi kender ikke kollegernes omsætningsforhold, men vi har den opfattelse, at vi i dag fungerer i et godt samspil med hinanden, og at vi generelt samlet dækker de generelle behov for dagligvareforsyning i et område med knap 3500 indbyggere. Vi har også den opfattelse, at I højsæsonen skal indtjeningen skabes, og i lavsæsonen har vi alle overkapacitet af anlæg og medarbejdere, og vi kæmper med datovarer pga af et for lille salg,” anfører Hans Mathiasen, der ser frem til dialog med kommunen i denne sag.

Tekst og foto:
Finn Arne Hansen

Relaterede artikler

Top